« Tillbaka till nyhetslistningen


- 25 september, 2020


TestCard – ett nytt självtest för säker diagnostik och koppling mot digitala vårdgivare

TestCard är en provsticka och en del av ett urintest för hemmabruk som visar resultatet direkt. Testet är CE-märkt och består av provstickan TestCard, samt en lättanvänd app som laddas ner gratis. TestCard ger resultat med mycket hög säkerhet vilket gör att vården kan avlastas och digitaliseras. Inte minst viktigt nu under pandemin. Appen ger möjlighet att skicka resultatet från TestCard till ansluten digital vårdgivare för fortsatt arbete och diagnostik. TestCard kommer presenteras på vårdmässan Vitalis som startar imorgon den 25 augusti. TestCard för självdiagnos av urinvägsinfektion kommer finnas tillgängligt för köp senare i år. Flera olika tester kommer lanseras under 2021

 

TestCard är ett självtest som är enkelt att använda vilket gör att fler kan monitorera sin hälsa. Säkra självtester avlastar vården och gör att fler som har behov av behandling snabbare kan komma under vård, vilket sparar mycket lidande och kostnader. TestCard är också genom sin formfaktor billig att köpa och enkel att distribuera genom sin paketering som ett vykort. Testet är patenterat och CE-märkt för MDR klass II som är branschstandard, vilket innebär att analyskvalitén är mycket hög.

 

– TestCard är en del av en mer modern vårdkedja anpassad för förhållandevis enkla åkommor som kan härledas via ett urinprov, säger Jari Dujsel, vd på Virtual Labs som är TestCards nordiska distributör. Det finns många självtester på marknaden, men vi ser en stor enkelhet med den direkta uppkopplingen till de digitala vårdgivarna. TestCard ger säkra resultat vilket gör att vården verkligen kan avlastas genom att onödiga patientbesök kan undvikas.

 

Så här fungerar Testcard:
1. Användaren köper TestCard på apotek, beställer online eller får det hemskickat av sin digitala vårdgivare. Teststickan är förpackad som ett vykort, vilket gör distributionen enkel.
2. Appen laddas ner gratis från där appar finns.
3. Användaren skannar QR-koden på sitt TestCard och testar sedan sin urin via stickan. QR-koden säkerställer för appen vilken testmetod som gäller, håller koll på testets bäst-före-datum och satsvariation. Ytterligare kontrollfunktioner kan adderas om så krävs.
4. Teststickans analysfält skannas via telefonens kamera. Appens inbyggda algoritmer gör kameran till en medicinsk skanner och presenterar provstickans resultat på ett sätt som kan förstås av en vanlig användare utan särskilda medicinska förkunskaper.
5. Vid positivt resultat kopplas användaren direkt till en ansluten digital vårdgivare för vidare analys och åtgärder om så önskas.

 

TestCard för självtest av urinvägsinfektion lanseras under 2020. Under första kvartalet 2021 lanseras sedan självtester för droger, ägglossning och diabetes.

 

– TestCards formfaktor gör den billig att köpa och enkel att distribuera vilket gör att vi räknar med att de flesta apotekskedjorna kommer ta in det i sitt sortiment, säger Roger Mellin, styrelseordförande i VirtualLab. Vi för en dialog med flera digitala vårdgivare om att integrera TestCard i deras digitala tjänster under året.

 

Om VirtualLab
VirtualLab är en nordisk distributör av digitala självtester och hjälper vårdaktörer genom att erbjuda innovativa, medicintekniska och digitala verktyg som kan användas för att skapa en effektiv, proaktiv digital förebyggande vård. Våra preventiva initiativ, skapar tidig sjukdomsupptäckt samt möjliggör effektiva uppföljningsmöjligheter. Våra huvudområden idag är: diabetes, onkologi, KOL/astma, fertilitet samt ögon. Mer information: https://virtuallab.se/

 

Kontakt
Roger Mellin | Styrelseordförande VirtualLab | 070-557 5926 | roger@virtuallab.se
Jari Dujsel | vd VirtualLab | 070-570 3376 | jari@virtuallab.se

 

 
Din besked blev sendt!