« Se fler artiklar här


- 14 juni, 2021


Urinvägsinfektion, cystit och blåskatarr – så känner du igen symptomen

TestCard erbjuder möjligheten att göra ett urinvägsinfektionstest hemma utan att behöva träffa läkare eller vårdpersonal på plats. TestCard distribueras i Norden av VirtualLab.

 

Ett vanligt resultat av urinvägsinfektioner är ett tillstånd som kallas cystit eller blåskatarr. För en lekman betyder det att det finns en inflammation i urinblåsan som är en av flera varningssignaler att hålla koll på för att inte riskera att infektionen sprider sig mot njurarna och orsakar njurbäckeninflammation.

 

Nästan hälften av alla kvinnor kommer att få en urinvägsinfektion någon gång under sitt liv, varav många resulterar i cystit. Det tillståndet orsakas av bakterier som kommer in i urinblåsan via urinröret.

 

Varför smittas kvinnor oftare av urinvägsinfektion?

Kvinnor drabbas oftare av urinvägsinfektioner, även om de kan förekomma hos män och barn också. Att män drabbas i mindre utsträckning beror på att de har längre urinrör, vilket innebär att bakterierna måste ta sig en längre sträcka för att komma till urinblåsan. På så sätt är det svårare för bakterierna att hitta fram till blåsan.

 

Vanliga symptom på blåskatarr hos vuxna inkluderar:

  • Smärta i magen, åtföljd av en sjuk och trött känsla
  • En brännande känsla eller obehag när du kissar
  • Behovet av att urinera oftare och snabbare än vanligt
  • Du kan behöva gå upp för att kissa på natten
  • Starkare luktande urin eller en färgförändring som verkar mörkare eller grumlig, som äppeljuice ungefär

 

Du kan lära dig mer om blåskatarr och hur man behandlar den genom att prata med vårdpersonal eller besöka en webbplats som 1177.

 

Hur man behandlar blåskatarr

Mild blåskatarr går vanligtvis över av sig själv inom några dagar, men i vissa fall kommer en läkare att behöva ordinera antibiotika. Denna kur bör börja fungera ganska snabbt och du bör prata med din läkare om den inte har hjälpt efter fem dagar.

 

Det finns några saker du kan göra för att lindra symtomen naturligt. Här är några tips från teamet på TestCard:

  • Motstå inte lusten att kissa – gå när du behöver
  • Drick mycket vatten
  • Undvik kaffe, alkohol, sockerhaltiga drycker eller citrusjuicer som apelsin, citron eller grapefrukt
  • Öka ditt intag av C-vitamin

 

Och viktigast av allt, om dina symtom inte försvinner eller om din infektion återkommer, bör du boka tid för att träffa en läkare. TestCard-appen gör det möjligt att skicka dina resultat till läkaren i förväg om du önskar, och det kan påskynda på vägen till behandling.

 

När ska man ta ett test för urinvägsinfektion med TestCard?

De flesta urinvägsinfektioner identifieras genom urinanalys och utförs i ett laboratorium. TestCards rekommendation är att bara testa för urinvägsinfektion om du har de symtom på blåskatarr som har beskrivits ovan. Om du inte har några symptom och mår bra behöver du inte testa dig med TestCard.

 

Så här fungerar TestCard
Meddelande skickat!